V meste dnes posvätili obnovený cintorín z čias 1. svetovej vojny.

01.06.2011 Celý región

Medzilaborce 1. júna (TASR) - Zástupcovia viacerých cirkví dnes slávnostne posvätili v Medzilaborciach za účasti predstaviteľov slovenských a nemeckých ozbrojených síl vojnový cintorín, na ktorom je pochovaných niekoľko stoviek padlých vojakov z čias 1. svetovej vojny. Pietne miesto prešlo v uplynulých troch rokoch rozsiahlou rekonštrukciou.
Obnovu cintorína v Medzilaborciach financoval Nemecký ľudový zväz starostlivosti o vojnové hroby. Úpravu areálu realizovala počas uplynulých troch sezón nemecká armáda a na posledný pracovný turnus pricestovali desiatky príslušníkov vojenského dopravného letectva 22. mája tohto roka. Kolegom z Nemecka asistovali pri revitalizácii pietneho miesta každoročne aj slovenskí vojaci.
Ako TASR informoval podpredseda Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby so sídlom v Prešove Michal Bochin, na medzilaboreckom cintoríne z roku 1916 je pochovaných vyše 400 padlých, pričom väčšinu z nich tvoria nemeckí vojaci. Ide o posledné miesto odpočinku aj pre desiatky príslušníkov rakúsko-uhorskej či ruskej armády.
Súčasťou rekonštrukčných prác vojnového cintorína boli terénne a sadové úpravy. \"Vymedzili sa hrobové polia, pribudli nové chodníky, žulové kríže, pamätné tabule a oplotenie areálu,\" doplnil Bochin. Dodal, že príslušníci Bundeswehru, konkrétne nemeckí vojenskí policajti, sa chystajú dokončiť obnovu ďalšieho vojnového cintorína v Medzilaboreckom okrese, a to v obci Čabiny. Práce sú naplánované na jeseň tohto roka.
 

Vyberte región